Hoe werkt het huren van een zeilboot?
Als je nog nooit een zeilboot hebt gehuurd, dan heb je vast een heleboel vragen. Op deze pagina helpen we je graag op weg. Wil je liever iemand spreken? Bel dan 0515 542 292 – we staan voor je klaar!
Een zeilboot huren is een geweldige manier om te genieten van een zeilvakantie, zonder zelf een boot te kopen en onderhouden. Er komt wel nét wat meer bij kijken, dan bij de huur van een auto of huisje. Wat dat is, ontdek je hier.
In dit artikel lees je
Wat zijn de minimale eisen voor het huren van een zeilboot?
Ervaring verplicht
De meeste verhuurders van zeilboten vereisen dat er minimaal één bemanningslid een vaarbewijs en marifoonlicentie heeft. Bij @SailYachting hoeft dit in de meeste gevallen niet. Wel vinden we het belangrijk dat er minstens één zeiler is die zeilervaring heeft. Je hoeft dus niet persé een vaarbewijs of CWO diploma te hebben bij @Sail Yachting, als je kunt aantonen dat je ervaring hebt.
Wat als niemand in je reisgezelschap ervaring heeft?
Als je nog nooit met een zeilboot van tien meter of langer hebt gezeild, dan heb je echt wel even hulp nodig. Daarom bieden we de mogelijkheid om zeillessen te volgen. Na het volgen van deze zeillessen kunnen WE je dan een passende boot voor starters meegeven.
Ervaring aantonen
Sommige boten zijn zo groot en uitgebreid, dat we ze alleen aan echt ervaren zeilers mee kunnen geven. Je kunt de minimale ervaring zien in het blauw vlak onderaan het informatieveld bij elke boot.
Als wij twijfelen of er voldoende ervaring in je reisgezelschap is, dan hebben we het recht om je boeking te annuleren. Twijfel je of je genoeg ervaring hebt? Neem dan gerust even contact op. Ook voor zeilers met minder ervaring hebben we een passende boot!
Waar moet je op letten als je een zeilboot wilt huren?
Ervaringen van anderen
Er valt veel te kiezen! Wereldwijd worden honderdduizenden zeilboten verhuurd. Helaas zorgen lang niet alle verhuurders goed voor hun boten, of hun gasten. Vertrouw nooit blind op mooie woorden op de website. Onderzoek altijd of er reviews over het bedrijf te vinden zijn op internet.
Wij vragen onze huurders om een review achter te laten via Google Maps. Omdat we deze reviews zelf niet kunnen aanpassen, kun je erop vertrouwen dat dit echte reacties zijn. Bij ons weet je dus zeker dat je goed zit.
Waar wil je naartoe?
Naast goede reviews is het ook belangrijk dat je een boot kiest die past bij jouw zeilreis. Stel, je wilt een ontspannen vakantie op de Friese meren, dan is het belangrijk dat je een boot kiest met weinig diepgang. Anders kun je alleen in de vaargeulen varen, en dat zou jammer zijn op het prachtige Friese water. Andersom geldt ook: als je de zee op wilt, moet je een boot kiezen die daarvoor is uitgerust met een marifoon, reddingsvlot en plotter.
Bij @Sail Yachting is het makkelijk kiezen, omdat we bij elke boot aan te geven voor welk vaargebied deze geschikt is. De Noordzee, Waddenzee, het IJsselmeer / Markermeer of de Friese meren. Je kunt ook filteren op deze vaargebieden in het overzicht. Zo weet je zeker dat je alleen boten bekijkt die passen bij jouw reisplannen.
Formaat van de boot en slaapplaatsen
Uiteraard is budget ook belangrijk. Een grote boot kost meer om te huren. Als je maar met vier opvarenden gaat zeilen terwijl je een boot huurt waar acht mensen op kunnen slapen, dan ben je in verhouding veel meer geld kwijt per persoon. Kijk daarom ook altijd goed naar het totaal aantal slaapplaatsen.
Goed om te weten: wij laten het maximaal aantal comfortabele slaapplaatsen zien. Bij veel boten kunnen er nog één of twee mensen extra op de boot slapen door bijvoorbeeld een bank in de zithoek om te bouwen tot een bed. Dit zijn geen comfortabele slaapplaatsen, dus noemen we ze niet. Het aantal slaapplaatsen dat je bij elke boot ziet staan gaat dus uitsluitend om comfortabele bedden.
Wil je een wat kleinere boot huren met meer mensen? Neem dan even contact op, zodat we je kunnen helpen met het kiezen van een geschikte boot. Kiezen wie die comfortabele slaapplaatsen krijgen, dat laten we aan jullie over!
Hoe huur je een zeilboot bij @Sail Yachting?
Bij ons zie je het actuele aanbod op de website. Van elke boot kun je precies zien wanneer deze beschikbaar is, voor hoe lang, en wat het kost om de boot te huren.
Wil je alles weten over de boot vóór je hem boekt? Volg dan de stappen onder ‘Jouw favoriete boot boeken?’. Maakt de boot je niet echt uit, maar wil je snel weten welke je kunt boeken op de datum van jouw keuze? Bekijk dan het stappenplan onder ‘Snel een boot boeken?’
Jouw favoriete boot boeken?
- Ga naar Alle zeilboten
- Vul een vertrekdatum in om te zien welke boten op dat moment beschikbaar zijn.
- Selecteer bij Filter de eigenschappen waar jouw boot aan moet voldoen, zoals het vaargebied, het soort zeilen, aantal slaapplaatsen, enz.
- In het overzicht kun je de belangrijkste details zien.
- Als je een mooie boot gevonden hebt, kun je er meer over lezen door in het overzicht te klikken op ‘Bekijk en boek schip‘.
- Als je tevreden bent met jouw schip, scroll je naar de onderkant van de detailpagina, of je klikt op de grote ‘Beschikbaarheid bekijken‘ knop.
- Hieronder zie je een voorbeeld van het boekingsvenster. Hier vul je alle gegevens in, zoals het aantal personen, de vertrek- en aankomst datum, en eventuele extra opties.
- Vul eerst het aantal personen in.
- Selecteer daarna de vertrekdatum. De legenda boven het boekingsvenster laat zien wat alle kleuren betekenen. Groen is te boeken.
- Let op: Onze minimale boekingsperiode is twee nachten. Laat daarom minimaal één dag tussen de eerste en laatste dag.
- Klik op ‘Volgende’ als je jouw gewenste boekingsperiode hebt geselecteerd.
- In het tweede scherm kun je extra opties selecteren. Klik op het blauwe icoontje achter de titel van elke optie voor extra uitleg bij elke optie.
Snel een boot boeken?
Op de homepagina hebben we een beknopt overzicht van alle beschikbare boten. Deze ‘matrix’ helpt je om snel een boot te vinden voor de vertrekdatum en periode waarin jij wilt huren.
Dit werkt als volgt:
- Ga naar ‘Beschikbaarheid‘
- Selecteer een vertrekdatum;
- Kies daarna je verblijfsduur, bijvoorbeeld ‘Midweek’;
- Selecteer het aantal opvarenden;
- Scroll naar beneden om alle beschikbare boten te bekijken.
Let op: Omdat je ‘Midweek‘ hebt geselecteerd zie je alleen maandag als vertrekdatum.
Wil je op een andere dag vertrekken? Kies dan een andere verblijfsduur.
- Klik op de prijs van de boot die jou aanspreekt. Er verschijnt een popup.
- In de popup zie je de kosten voor de geselecteerde boot. Als je hiermee akkoord bent klik je op ‘Boeken’.
Wat gebeurt er nadat je een zeilboot hebt geboekt?
Nadat je je boot hebt gereserveerd ontvang je van ons een boekingsbevestiging in je mail. Je hoeft in de meeste gevallen dan nog niet te betalen. Je krijgt daar vanzelf een uitnodiging voor in je mail.
Wij zorgen dat de boot helemaal spik en span is voor jouw aankomst. Als je een extra linnenpakket hebt gereserveerd, of een bijboot of supboard, dan zorgen we dat deze op de boot voor je klaarliggen.
Als je nog specifieke wensen hebt, dan kun je ons altijd mailen. Zo bieden we ook de mogelijkheid om boodschappen voor je te bestellen, zodat je helemaal zorgeloos kunt vertrekken.
Wat moet je allemaal meenemen als je een zeilboot huurt?
Het weer kan snel veranderen op het water. Het ene moment plenst het, om vervolgens weer uren lang droog en zonnig te zijn. Het is daarom slim om er rekening mee te houden dat je tijdens de dag meerdere keren kleren aan of uit doet, en dus ook voldoende kleding mee neemt.
Wij raden altijd aan om per persoon tenminste het volgende kleding mee te nemen:
- 2 paar sokken per dag
- 2 stuks ondergoed per dag (voor het geval één nat wordt)
- 2 warme truien (voor het geval één nat wordt)
- Een zeilpak of goed afsluitend regenpak
- Een warme joggingbroek
- Sloffen met stroeve zolen (geen zwarte zolen)
- Comfortabele schoenen zoals gympen (geen zwarte zolen)
- Waterdichte schoenen of laarzen (geen zwarte zolen)
- Een zonnebril met UV bescherming
- Zonnebrandcreme factor 50 (je zit langdurig in de zon)
- Zwemkleding
Verder raden we aan om ook voldoende van de volgende spullen mee te nemen:
- Hoeslaken (tenzij je het linnenpakket hebt besteld)
- Kussensloop (tenzij je het linnenpakket hebt besteld)
- Badhanddoek
- Theedoeken
- Handdoeken
- Spelletjes
- Keukengerei zoals bakolie en kruiden
- Medicijnen
- Brillenkoker
- Touwtjes voor de bril
- Lekker eten en snacks (op het water krijg je snel trek)
Er zijn vast nog meer spullen die je mee wilt nemen. De bovenstaande lijsten zijn slechts een suggestie van de meest nuttige spullen. Als je niet zeker weet of het slim is om iets mee te nemen mag je ons altijd een berichtje sturen.
Wat gebeurt er als je arriveert op de haven?
Op de dag van vertrek (de dag waarop je de boot meeneemt) ben je vanaf 16:00 uur welkom op de haven. In sommige gevallen kun je eerder komen, zoals wanneer je tijdens het boeken de optie ‘eerder vertrekken’ hebt aangegeven.
Parkeren en spullen naar de boot brengen
Parkeren is gratis, en je kunt een kar bij het havenkantoor pakken als je veel spullen hebt. Je hebt een twee euromunt nodig om de kar van het slot te halen. Nadat je je bij het kantoor hebt gemeld, lopen we met je mee naar jouw boot, zodat je alle spullen daar alvast neer kunt leggen. Neem rustig de tijd om de boot in je op te nemen.
Jouw documenten controleren en betalen
Op het kantoor vragen we je om een aantal gegevens. Je rijbewijs is voldoende om je te identificeren. Als je de borg nog niet had betaald, dan doe je dat nu. Nadat je hebt betaald krijg je van ons alle scheepsdocumenten en de sleutels mee.
De boot controleren
Wij zorgen altijd dat de boot volledig wordt gecontroleerd op gebreken na elke huurperiode. Toch eisen we dat je de boot volledig naloopt. Dit is ten eerste om zeker te zijn dat we geen gebreken hebben gemist. Ten tweede is het belangrijk dat je weet waar alle spullen liggen, zoals het reddingsvlot, lekstoppers, brandblussers en andere veiligheidsmiddelen. We zorgen voor een complete checklist die je afvinkt en inlevert nadat je deze volledig door bent gelopen. Het controleren van de boot kost circa een uur.
Instructie bij de boot
Als je de boot hebt gecontroleerd kan het goed zijn dat je sommige spullen niet hebt gevonden, of dat je nog vragen hebt over de werking van de boot. Daarom zal er altijd iemand van ons team alle technische eigenschappen van de boot met je nalopen. Denk aan de motor, het stroomnet, de werking van het toilet, enzovoort. Als je nog vragen hebt kun je ze op dit moment aan ons teamlid kwijt.
Vertrekken
Na de controle en instructie mag je vertrekken. Veel plezier tijdens je zeilreis!
Wat als ik in de problemen kom tijdens de zeilvakantie?
Bel bij acuut gevaar de KNRM, of roep ze op via de marifoon op kanaal 16!
In de scheepspapieren vind je onze contactinformatie. Je kunt ons 24/7 bellen als er problemen zijn. Ben je ergens vastgelopen, maar is er geen gevaar? Vraag dan andere watersporters om hulp. Als je binnen 10 zeemijl van Workum bent vastgelopen, dan kunnen wij je zelf ook los komen trekken met onze supersnelle rib. Bel daarom altijd even voor advies. Op het hele IJsselmeer en Markermeer en de Waddenzee is een goede telefoonverbinding.
Sleepdiensten en de kosten
Er zijn op de grote meren en Waddenzee diverse professionele sleepdiensten actief. Ze lijken op het eerste oog veel op de KRNM boten. Zodra je een ‘sleepje’ aanneemt (het sleeptouw aanneemt van een sleper), dan ben je al verplicht tot betaling. De kosten voor deze sleepacties kunnen oplopen tot duizenden euro’s! De sleeper zal de kosten factureren aan @Sail Yachting. Wij rekenen deze kosten door aan jou als huurder. Let dus goed op en wees je bewust van de financiële gevolgen als je een sleep van een professionele sleper aanneemt.
Wat gebeurt er aan het einde van mijn zeilvakantie?
Tenzij anders afgesproken, verwachten we dat je terug bent in de haven vóór elf uur in de ochtend, op de laatste dag. Houd hier dus rekening mee in je tochtplanning. Veel huurders gaan op de laatste avond in de havenkom van Workum liggen, of komen al terug in de haven van @Sail Yachting. Vraag ons gerust om advies aan het begin van je zeilvakantie.
Als je terugkomt kun je aan de buitenzijde van de haven in de vaargeul, direct naast het restaurant, de dieseltank en watertank vullen. Ook kun je hier de vuilwatertank leegzuigen. De kosten hiervoor betaal je bij de havenmeester in het havenkantoor.
Hoe laat je de boot achter?
Terug naar de haven en de eindschoonmaak
Als je bent ‘afgetankt’ leg je de boot weer in de box, en is het tijd om je eigen spullen op te ruimen. Wij zorgen voor de schoonmaak, dus je hoeft het vuilnis niet weg te gooien. Wel vragen we je om het linnengoed en de blauwe matrashoezen onder de kajuitingang te leggen zodat onze schoonmakers deze snel kunnen meenemen.
Sleutels inleveren en schade melden
Nadat je al je bezittingen uit de boot hebt gehaald, lever je de scheepspapieren en sleutels in op het kantoor. Als de boot schade heeft opgelopen is dit het moment om dit te bespreken. Als je eerlijk vertelt wat er is gebeurt zijn we altijd coulant: we vinden altijd een passende oplossing. Als wij later de boot controleren en schade constateren, zullen we dit alsnog op je verhalen. Verzwijgen heeft dus geen zin en is bovendien niet chique.
Tot slot
We hopen dat je met dit artikel antwoord hebt gekregen op al je vragen. Hebben we iets belangrijks gemist? Je mag altijd bellen of mailen. Of stuur ons een whatsapp bericht!
Tot ziens in Workum!